Exista multe afectiuni oculare care se manifesta prin inrosirea ochilor, unele dintre ele daca nu sunt tratate corespunzator pot sa duca la pierderea vederii. Chiar si pentru o roseata oculara este recomandata vizita la un oftalmolog pentru ca nu intotdeauna avem de-a face cu o simpla conjunctivita. Prezenta rosetii oculare acompaniata de durere, fotofobie (sensibilitate la lumina), alterarea vederii sunt semne care trebuie sa ne indrume catre un specialist intrucat toate acestea pot sa indice diagnostice mai grave de tipul glaucomului acut, ulcerului corneean, keratitei sau inflamatiei intraoculare.
- Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, o membrana fina care tapeteaza fata interna a pleoapelor si suprafata externa a globului ocular pana in dreptul corneei. Conjunctivita este cauza cea mai frecventa a ochiului rosu si se manifesta prin senzatii de corp strain, arsuri, intepaturi, usturimi, nisip, mancarime si secretii abundente care produc lipirea genelor. Etiologia poate fi de natura infectioasa (bacteriana, virala), alergica sau toxica data de factori nocivi din mediul inconjurator. Conjunctivitele infectioase au un caracter contagios si de aceea trebuiesc luate masuri de preventie impotriva contaminarii altor persoane.
- Blefarita reprezinta inflamatia marginilor libere ale pleoapelor care devin rosii, umflate si dureroase. Aceasta este frecvent acompaniata de conjunctivita. De cele mai multe ori blefarita se cronicizeaza, fiind nevoie de un tratament sustinut si de o igiena riguroasa.
- Uveitele sunt inflamatii intraoculare care pot avea cauze infectioase sau pot fi prezente in cadrul unor afectiuni sistemice ori boli autoimune, descoperirea etiologiei punand mari probleme specialistului. Uveitele recidiveaza frecvent. Ele se manifesta prin ochi rosu, dureros, fotofob, cu scaderea vederii. Tratamentul trebuie inceput prompt si se poate intinde uneori pe durata a mai multor luni de zile. In lipsa unui tratament corect a uveitelor, pot apare complicatii cm ar fi glaucomul, cataracta sau decolarea de retina.
- Glaucomul acut reprezinta o crestere brusca a tensiunii intraoculare. Se manifesta prin scaderea marcata a vederii, dureri oculare intense, roseata, fotofobie, simptome de multe ori acompaniate de cefalee intensa de partea ochiului afectat, greturi si varsaturi, motiv pentru care uneori diagnosticul este intarziat intrucat pacientul se prezinta initial la o alta specialitate. Daca nu se intervine imediat, vederea se poate pierde ireversibil chiar si in cateva zile.
- Pterigionul este o inflamatie cronica a conjunctivei si a corneei. Apare mai frecvent la cei expusi la ultraviolete (persoane care lucreaza in aer liber) si care au un film lacrimal insuficient. Leziunile debuteaza in unghiul intern prin roseata si ingrosarea conjunctivei, apoi se extind si patrund in cornee, uneori pana in dreptul pupilei, moment in care ochiul nu mai vede. Afectiunea se trateaza cu lacrimi artificiale, pacientul trebuind consultat periodic. In momentul in care pterigionul se extinde pe mai mult de un sfert din cornee, acesta necesita interventie chirurgicala.
- Hemoragia subconjunctivala reprezinta ruperea capilarelor conjunctivale si sufuziunea sangelui sub conjunctiva, uneori putandu-se extinde pana la nivelul pleoapei. Cel mai frecvent este observata dimineata la trezire si impresioneaza pacientul prin aparitia spontana si aspectul inestetic. Este favorizata de existenta unor afectiuni ca hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, afectiuni hepatice sau hematologice si necesita efecuarea unui bilant medical. In cazul in care este secundara unui traumatism ocular, hemoragia subconjunctivala necesita examinarea atenta si uneori chiar explorarea chirurgicala a globului ocular, aceasta putand masca o plaga mai profunda a ochiului.